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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, K. E. da; FORTIN, M-J.; MARTINS, S. V.; RIBEIRO, M. C.; SANTOS, N. T.; AZEVEDO, C. P. de; RIBEIRO, A. C. S.; MATOS, F. D. A. Estrutura espacial de uma comunidade de espécies arbóreas, em uma floresta densa de terra firme na Amazônia Ocidental, Brasil. In: SEMINÁRIO DA REDE DE MANEJO FLORESTAL DA AMAZÔNIA, 2012. Rio Branco, AC: Projeto MFA: Embrapa Acre, 2012. Resumo expandido.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, K. E. da; FORTIN, M.-J.; MARTINS, S. V.; RIBEIRO, M. C.; RIBEIRO, C. A. A. S.; SANTOS, N. T.; AZEVEDO, C. P. de. Influência de variáveis ambientais na distribuição de espécies arbóreas tropicais. In: SEMINÁRIO PRODUTIVIDADE AGROPECUÁRIA E BENEFÍCIOS SOCIOAMBIENTAIS DAS PESQUISAS DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 1., 2011, Manaus. Anais... Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2011. p. 72-75. (Embrapa Amazônia Ocidental. Documentos, 88).

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, K. E. da; MARTINS, S. V.; FORTIN, M. J.; RIBEIRO, M. C.; AZEVEDO, C. P. de; RIBEIRO, C. A. A. S.; SANTOS, N. T. Tree species community spatial structure in a terra firme Amazon forest, Brazil. Bosque, v. 35, n. 3, p. 347-355, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  27/08/2020
Data da última atualização:  16/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BORBA, K. R.; SPRICIGO, P. C.; AYKAS, D. P.; FOSCHINI, M. M.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Non-invasive quantification of vitamin C, citric acid, and sugar in "Valência" oranges using infrared spectroscopies.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science and Technology,v. 58, n. 2 2021.
Páginas:  731-738
ISSN:  0022-1155
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13197-020-04589-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Near (NIR) and mid (MIR) infrared spectroscopies have been studied as potential methods for non-destructive analyses of the fresh fruits quality. In this study, vitamin C, citric acid, total and reducing sugar content in ‘Valência’ oranges were evaluated using NIR and MIR spectroscopy with multivariate analysis. The spectral data were used to build up prediction models based on PLS (Partial Least Squares) regression. For vitamin C and citric acid, both NIR (r = 0.72 and 0.77, respectively) and MIR (0.81 and 0.91, respectively) resulted in feasible models. For sugars determination the two techniques presented a strong correlation between the reference values and analytical signals, with low RMSEP and r > 0.70 (NIR: sucrose RMSEP = 12.2 and r = 0.75; glucose RMSEP = 6.77 and r = 0.82; fructose RMSEP = 5.07 and r = 0.81; total sugar RMSEP = 12.1 and r = 0.80; reducing sugar RMSEP = 20.32 and r = 0.82; MIR: sucrose RMSEP = 9.47 and r = 0.80; glucose RMSEP = 6.70 and r = 0.82; fructose RMSEP = 5.20 and r = 0.81; total sugar RMSEP = 11.72 and r = 0.81; reducing sugar RMSEP = 20.42 and r = 0.81). The models developed with MIR presented lower prediction error rates than those made with NIR. Therefore, infrared techniques show applicability to determine of orange quality parameters in a non-destructive way.
Palavras-Chave:  Intact fruit quality; MIR; NIR; Non-destructive analyses; PLS.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17571 - 1UPCAP - DDPROCI.21/042020/0061
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